Koti > Ajankohtaista > Blogit > Tarkasta kaukol...
Ossi Pöyry |

Tarkasta kaukolämpöjärjestelmä talven varalle

Ilmojen viilentyessä on aika varmistaa, että kaukolämpöjärjestelmä pelaa ja on iskussa lämmityskauden alkaessa. Vaikka kaukolämpölaitteet eivät juuri huoltoa kaipaa, ne kannattaa silti tarkastaa talven varalle. Kunnossa oleva ja ajanmukainen lämmitysjärjestelmä säästää energiaa ja vaikuttaa lämpölaskun kurissa pysymiseen.  

Asunnon lämmitys vaikuttaa ennen kaikkea asumisviihtyvyyteen, mutta myös ihmisen terveyteen.  Jos kodin ilma tuntuu tunkkaiselta, kuivalta ja pölyiseltä, voi asunnon lämpötila olla liian korkea. Jos taas asunnossa tuntuu vetoa, on lämpötila todennäköisesti liian matala.  

Kodin lämmityslaitteet kannattaakin säännöllisesti tarkastaa, vaikka kaukolämmitys muuten on asukkaalle huoleton vaihtoehto. Pienillä tarkastuksilla ja säädöillä voit nimittäin säästää helposti energiaa. 

Vinkit vesikiertoisen kaukolämmitysjärjestelmän tarkastukseen:  

 • Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneilman lämpötila lämmityskaudella on 21-22 °C 
 • Tarkasta huoneiden sisälämpötilat. Yhden asteen ”ylilämpö” nostaa lämmitysenergian tarvetta 5 prosenttia.   
 • Kun lämmitysjärjestelmä toimii oikein, patteriventtiilistä kääntämällä jokainen pystyy valitsemaan itselleen sopivan lämpötilan kuhunkin tilaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa on yleensä mukavampi nukkua, jos lämpötila on hieman matalampi 18-20 °C.  
 • Jos patteri ei kylmän saapuessa lämpene tai lämpenee vain osittain, on patteri todennäköisesti ilmattava. 
 • Termostaattisella patteriventtiilillä varustetun patterin ei pidä olla lämmin, jos huonelämpötila on yli 23 °C  
 • Patteri luovuttaa lämmön huoneeseen sekä säteilemällä lämpöä että lämmittämällä patterin lähistöllä kiertävää huoneilmaa. Tämän vuoksi patteria ei saa peittää eikä ilmankiertoa sen edessä tai takana estää.
   
 • Patterin termostaattia tai termostaatin erillistä mittausanturia ei myöskään saa jättää verhon taakse.  
 • Seuraa energian kulutustasi helposti sähköisessä Helmi-asiointipalvelussamme!  

Vinkit lämmönjakokeskuksen tarkastukseen

 • Jos lämpimän kauden alussa keväällä tai kesällä on suljettu kesäsulku, se kannattaa nyt viimeistään avata.  
 • Pidä lämmönvaihdinhuone siistinä ja paloturvallisena. Näin takaat myös sen, että mahdollisissa häiriötilanteissa voi asentaja tai huoltomies työskennellä tilassa nopeasti ja turvallisesti.  
 • Tarkista lämmitysverkoston paine. Paine on järjestelmäkohtainen, ja siihen vaikuttaa mm. asunnon korkeus. Paineen pitäisi olla vähintään 0,8 baria ja 0,5 baria alle varoventtiiliin merkityn avautumispaineen. (Esimerkki: varoventtiili 1,5 bar ja järjestelmän paine 1,0 bar.) 
 • Tarkasta että varoventtiili ei vuoda.   
 • Tarkasta tekninen tila myös silmämääräisesti. Kiinnitä huomiota putkien kuntoon ja mahdollisiin vuotoihin. Jos vuodonmerkkejä näkyy, ota yhteyttä lämpöyhtiöön.  
 • Tarkasta kaukolämmön tulo- ja paluuveden lämpötilaero. Veden jäähtymä on hyvä lämmönjakolaitteiston toiminnan mittari. 
 • Mitä suurempi lämmönpudotus kuuman tuloveden ja kylmemmän paluuveden välillä on, sitä paremmin kiinteistön laitteet hyödyntävät kaukolämpöveden lämpöenergian talon ja käyttöveden lämmitykseen ja pienentävät kiinteistön perusmaksua.  HUOM: perusmaksu koskee vain isompia kiinteistöjä, ei omakotitaloja. 
 • Jos lämmönjakokeskuksesi on yli 25 vuoden ikäinen, on hyvä aika alkaa pohtia sen uusimista. Tällaisista vanhoista laitteista ei enää normaalisti kannata uusia yksittäisiä osia, koska paloittain uusiminen tulee kalliimmaksi kuin koko laitteiston uusiminen kerralla.  
 • Uusittu ja oikein mitoitettu laitteisto on toimintavarma kaikissa oloissa. Lisäksi se säästää energiaa ja vaikuttaa lämpölaskun kurissa pysymiseen.  
 • Uusiminen on varmuuden lisäksi investointi energiatehokkuuteen. Uusimisen yhteydessä kannattaa selvittää minkälaisia muita energiansäästötoimia kannattaa uuden laitteiston ansiosta tehdä.  

Tarjoamme piakkoin palvelua lämmityslaitteisiin liittyen. Seuraa kuulumisiamme verkkosivuiltamme tai Facebookista!   


Myyntipäällikkö
010 2104241
ossi.poyry@sssoy.fi
Kestäviä luottamussuhteita rakentava myyntipäällikkö Ossi vastaa lämpöratkaisujen ja -palveluiden myynnistä. Luonteeltaan avoimena ja rehellisenä hän pyrkii kaikkia osapuolia hyödyttävään lopputulokseen. Hyvät asiakaskohtaamiset ja ratkaisujen löytäminen tekevät hänen työpäivästään onnistuneen. LVI-insinöörinä Ossia kiehtoo uusien asiakastarpeiden tunnistaminen ja energiaratkaisujen tuotekehitys. Hänellä onkin vuosien kokemus asiakasrajapinnassa toimimisesta energia-alalla sekä uusien lämmitysratkaisujen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Ossi on tiimipelaaja myös vapaa-ajalla: jalkapallo kuluu elämään niin pelaajana kuin katsojanakin, ja joskus hän tarttuu myös tennis- tai sulkapallomailan varteen. Mökillä kuuluu rentoutua rantasaunassa hyvien löylyjen äärellä.